Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Wat is waterstofperoxide nou eigenlijk?

waterstofperoxide

Waterstofperoxide, ook wel in de volksmond zuurstofwater genoemd, is een verbinding tussen water en zuurstof die niet organisch (dus in de natuur) voorkomt. Het is ontdekt door een Fransman, genaamd Louis Jacques Thénard. En gelukkig dat die Thénard dat heeft gedaan, wat wordt namelijk nog steeds heel veel gebruikt, ook al is het meer dan 200 jaar geleden al ontdekt! Het is namelijk al in 1818 ontdekt. Waar het tegenwoordig allemaal voor gebruikt wordt, is zo immens divers! Er zijn dan ook allemaal verschillende soorten waterstofperoxide op de markt, met verschillende percentages van hoeveel waterstofperoxide er dan eigenlijk in een verpakking zit. 

waterstofperoxide

Waar gebruik je het voor?

Waterstofperoxide, afhankelijk van het percentage in een verpakking, heeft verschillende doeleinden. Verpakkingen met relatieve lage percentages zijn geschikt als mondspoeling (gemengd met water), ze kunnen ook gebruikt worden als ingrediënt in haarverf, het zorgt er namelijk voor wat je haar de gewenste kleur opneemt. Verder werkt het ook om mee schoon te maken, omdat het zo goed werkt tegen bacteriën en schimmels. Stel, je valt op de grond, waardoor je een grote schaafwond hebt op je knie. De grond is vies en zit vol met bacteriën, dan kan je waterstofperoxide gebruiken als ontsmettingsmiddel! Net zoals andere ontsmettingsmiddelen, kan je het kort wel voelen als het aangebracht wordt.

Gevaarlijk? Nee joh!

Is waterstofperoxide eigenlijk gevaarlijk? Als je het gebruikt op de manier waarvoor het bedoeld is, totaal niet! Mondspoeling heeft bijvoorbeeld een laag percentage, zodat het niet schadelijk kan zijn, omdat het verdund wordt met water. En zelfs al is het heel erg verdund, werkt het nog steeds wonderen! Hetzelfde geldt voor waterstofperoxide als ontsmettingsmiddel: je hebt maar een klein beetje nodig om het te laten werken. Voor inwendig gebruik en op de huid is het daarom zo: beter te weinig dan te veel. Als je waterstofperoxide gebruikt als mondspoeling, kan je het 2 keer op een dag gebruiken, maar zelfs 4 keer per dag kan gewoon prima!