Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Wat is keratoconus?
Keratoconus is een oogaandoening die van invloed is op het hoornvlies, het heldere voorste deel van het oog dat licht in het oog laat vallen. Het is een progressieve aandoening, waarbij het hoornvlies geleidelijk dunner en conischer wordt in plaats van de normale koepelvorm. Dit resulteert in vervorming van het zicht en kan leiden tot astigmatisme en bijziendheid. Laten we eens nader bekijken wat keratoconus is en hoe het kan worden beheerst.

Oorzaken van keratoconus

Hoewel de exacte oorzaken van keratoconus nog niet volledig begrepen zijn, zijn er enkele bekende factoren die het risico op deze aandoening kunnen verhogen. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen, omdat het vaker voorkomt bij mensen met een familiegeschiedenis van keratoconus. Daarnaast kunnen overmatig wrijven van de ogen, chronische oogirritatie en bepaalde oogallergieën ook bijdragen aan de ontwikkeling van keratoconus.

Symptomen en diagnose

De symptomen van keratoconus beginnen meestal in de late tienerjaren tot de vroege volwassenheid en kunnen in de loop van de tijd verergeren. Deze omvatten wazig zicht, vervorming van beelden, verhoogde gevoeligheid voor licht en de behoefte aan frequente wijzigingen in brillen of contactlenzen. Een oogarts kan keratoconus diagnosticeren door middel van een oogonderzoek en corneatopografie, waarbij de kromming van het hoornvlies in kaart wordt gebracht.

Behandelingsopties

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar om keratoconus te beheersen. In de vroege stadia kunnen brillen of speciale contactlenzen het zicht verbeteren. In gevorderde gevallen kan een corneatransplantatie nodig zijn om het aangetaste hoornvlies te vervangen door een gezond donorhoornvlies. Cross-linking is een niet-chirurgische procedure, waarbij de structuur van het hoornvlies wordt versterkt om verdere vervorming te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatige oogonderzoeken te ondergaan, vooral als er sprake is van familiegeschiedenis van keratoconus, om de aandoening vroegtijdig te detecteren en effectieve behandelingsstrategieën te verkennen. Keratoconus, hoewel uitdagend, kan met de juiste zorg en opvolging beheerst worden, waardoor het zicht van de getroffen personen verbeterd kan worden. Goed voor je ogen zorgen? Lees ook: Professionele oogzorg bij Maxvoorogen.nl