Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Tips om stotteren te verhelpen

tips om stotteren te verhelpen

10 tips om stotteren te verhelpen

Voor veel mensen is stotteren een regelrechte uitdaging die je zelfvertrouwen kan aantasten. Gelukkig zijn er manieren om deze hindernis te overwinnen en vloeiender te (leren) spreken. Voordat je overweegt om in stottertherapie te gaan, geven we je in dit blog 10 waardevolle tips om je te helpen stotteren te verhelpen en je communicatieve vaardigheden te verbeteren:
 1. Ademhalingsoefeningen: leer diep ademhalen vanuit je buik, niet vanuit je borst. Dit helpt je om ontspannen te blijven en stotteren te verminderen.
 2. Praat langzaam: probeer bewust langzamer te spreken en je zinnen goed te articuleren. Dit kan helpen om stotteren te voorkomen.
 3. Oefen regelmatig: oefening baart kunst. Werk aan je spreekvaardigheid dagelijks door met vrienden, familie of een logopedist te praten.
 4. Vermijd stress: stress kan het stotteren verergeren. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie of yoga.
 5. Spreek met (of tegen) een spiegel: oefen spreken voor een spiegel om je bewust te worden van je gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.
 6. Vermijd triggers: identificeer situaties die je stotteren verergeren en probeer ze te vermijden of er beter mee om te gaan.
 7. Las pauzes in: als je voelt dat je begint te stotteren, maak dan bewust een korte pauze en adem diep in voordat je verder gaat.
 8. Vermijd cafeïne en nicotine: cafeïne en nicotine kunnen stotteren verergeren. Overweeg om je inname te verminderen of te stoppen.
 9. Zoek professionele hulp: naast stottertherapie kan ook een logopedist je specifieke technieken aanleren om stotteren te verminderen en je zelfvertrouwen te vergroten.
 10. Positieve zelfspraak: vervang negatieve gedachten over je spraak met positieve zelfspraak. Geloof in jezelf en je vermogen om vloeiend te spreken!
 11. Tijd en inzet

  Onthoud dat het overwinnen van stotteren tijd en inzet vergt. Wees geduldig met jezelf en blijf oefenen. Met de juiste technieken en ondersteuning kun je je zelfvertrouwen vergroten en stotteren overwinnen, zodat je vrijer kunt communiceren met anderen.

  Acupunctuur?

  Uiteraard kun je ook proberen of acupunctuur je kan helpen van het stotteren af te komen. Lees dit blog om te kijken of het voor jou kan werken.