Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Aan het einde van het jaar schuiven de meeste mensen achter de computer om de vergelijkingssites er maar weer eens bij te pakken; het is tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar hoe weet je welke zorgverzekering het beste bij jou past? In deze blogpost geven we je tips om de juiste zorgverzekering te kiezen.

Bepaal je zorgbehoefte

Voordat je begint met het vergelijken van zorgverzekeringen, is het belangrijk om te bepalen welke zorg je verwacht nodig te hebben in het komende jaar. Heb je bijvoorbeeld een chronische ziekte waarvoor je regelmatig naar het ziekenhuis moet? Of ben je van plan om volgend jaar een kind te krijgen? Door je zorgbehoefte in kaart te brengen, kun je gericht zoeken naar zorgverzekeringen die deze zorg dekken.

Vergelijk zorgverzekeringen

Als je weet welke zorg je verwacht nodig te hebben, kun je beginnen met het vergelijken van zorgverzekeringen. Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars en zorgverzekeringen op de markt, dus het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig kun je via verschillende vergelijkingssites zorgverzekeringen vergelijken op prijs, dekking en voorwaarden. Een zorgverzekering afsluiten doe je gemakkelijk online, dit kan vaak ook via de vergelijkingssites. 

Overweeg een restitutiepolis

Bij het kiezen van een zorgverzekering kun je kiezen tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een naturapolis heb je recht op zorg bij zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een restitutiepolis heb je vrije keuze in zorgverleners en betaalt de zorgverzekeraar de rekening achteraf. Een restitutiepolis overwegen is zeker de moeite waard aangezien je bij een restitutiepolis zelf kunt bepalen naar welke zorgverlener je gaat, ook als deze geen contract heeft met je zorgverzekeraar. 

Kijk naar de premie en het eigen risico

Als je verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt, is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de premie. Maar let er wel op dat een lage premie niet altijd de beste keuze hoeft te zijn. Het kan zijn dat de dekking minder uitgebreid is of dat je bijvoorbeeld een hoog eigen risico hebt. Kijk daarom niet alleen naar de premie, maar ook naar het eigen risico en de dekking.

Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan een lastige keuze zijn. Het is belangrijk om je zorgbehoefte in kaart te brengen en zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op prijs, dekking en voorwaarden. Let hierbij ook op het eigen risico en de vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Overweeg ook zeker een restitutiepolis als je graag vrije keuze wilt in zorgverleners. Door op tijd je zorgverzekering af te sluiten, voorkom je dat je automatisch bij je huidige zorgverzekeraar blijft en zit je weer een jaar vast aan dezelfde polis.