Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Zo vind je de ergonomisch verantwoorde bureaustoel voor jou

Als je regelmatig achter een bureau werkt, is het belangrijk om over een goede, ergonomisch ontworpen bureaustoel te beschikken. Een ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat je klachten aan je rug, nek en schouders voorkomt of vermindert. Het probleem is dat er tientallen verschillende soorten ergonomische bureaustoelen te koop zijn. Hoe maak je dan een goede keuze? In dit artikel geven we vijf tips voor als je een ergonomische bureaustoel zoekt.

Kijk naar de verstelbaarheid

Een ergonomische bureaustoel heeft verschillende verstelmogelijkheden. Zo kun je de hoogte van de stoel aanpassen, de hoek van de rugleuning verstellen en de armleuningen aanpassen. Het is belangrijk dat je stoel goed verstelbaar is, zodat je hem kunt aanpassen aan jouw lichaam. Bij sommige stoelen kun je de verstellingen zelfs volledig automatisch instellen, waardoor je nog een stapje verder gaat in het aanpassen van de stoel aan jouw lichaam.

Denk na over het materiaal

De bekleding van een bureaustoel speelt ook een belangrijke rol. Kies bijvoorbeeld voor een bekleding die ademend is, zodat je niet gaat zweten tijdens het werk. Daarnaast zijn er ook bureaustoelen met een mesh rugleuning. Deze rugleuning is gemaakt van een ademende gaasstof en zorg voor extra ventilatie. Een lederen bekleding kan er mooi uitzien, maar kan tijdens een warme dag plakkerig worden. Het is daarom belangrijk om na te denken over het materiaal van de stoel en wat voor jou het meest geschikt is.

Let op het kantelmechanisme

Een ergonomische bureaustoel moet beschikken over een kantelmechanisme. Hiermee kun je de hoek van de zitting aanpassen en zo meer of minder druk op je rug uitoefenen. Het is belangrijk om te kijken welk kantelmechanisme de stoel heeft. Er zijn stoelen met een synchroon en stoelen met een een asynchroon kantelmechanisme. Het verschil is dat bij een synchroon kantelmechanisme de hoek van de rugleuning in dezelfde hoek meebeweegt als de zitting. Bij een asynchroon kantelmechanisme kun je dit apart instellen. Bedenk welk kantelmechanisme het beste past bij jouw werkzaamheden.

Hou rekening met je lichaamslengte

Een goed aangepaste bureaustoel is niet alleen belangrijk om klachten tegen te gaan, maar ook om een goede werkhouding te bevorderen. Het is daarom belangrijk om te letten op je lichaamslengte bij het kiezen van een bureaustoel. Het is aan te raden om een stoel te zoeken met een verstelbare zitting, zodat deze nog meer aangepast kan worden aan jouw lichaam. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je voeten plat op de grond kunnen staan als je op de stoel zit.

Probeer altijd de stoel uit

Tot slot is het belangrijk om de stoel uit te proberen voordat je deze aanschaft. Een bureaustoel moet goed aanvoelen en prettig zijn om op te zitten, pas dan heb je er echt iets aan. Ga daarom naar een winkel waar je bureaustoelen kunt uitproberen, voordat je de keuze maakt om een stoel te kopen.

Samenvattend

Het vinden van een goede ergonomische bureaustoel kan even zoeken zijn, maar het is zeker de moeite waard. Door te kijken naar de verstelbaarheid, het materiaal, het kantelmechanisme, je lichaamslengte en de mogelijkheid om de stoel uit te proberen, vind je uiteindelijk de stoel die het beste bij jou past. Door op de juiste manier te werken achter je bureau voorkom je klachten en kun je nog jarenlang plezier hebben van jouw ergonomische bureaustoel.

Bron: Spinalis.nl