Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Profiteer van bekkenfysiotherapie

bekken fysiotherapie

De gezondheidszorg voor vrouwen is de afgelopen vier decennia drastisch veranderd in Nederland. Als we kijken naar de hele reeks aan diensten dat er beschikbaar is, is het gemakkelijk om te vergeten dat veel van deze diensten er niet waren in de tijd van onze grootmoeders. Bekkenfysiotherapie is een van die diensten, die nu een belangrijke rol speelt in de gezondheid van vrouwen. Het kan essentieel zijn als het gaat om het helpen van een vrouw om fit en goed te worden na de bevalling.

Of gewoon tijdens het normale leven, vooral rond de menopauze. Deze vorm van fysiotherapie helpt vrouwen hun bekkenbodemspieren revalideren. Deze spieren kunnen verzwakt zijn door een bevalling, een operatie, zwaar tillen, overgewicht, constipatie of menopauze. De bekkenbodemspieren ondersteunen de baarmoeder, blaas, dikke darm en vormen een verbinding van het schaambeen aan de voorkant naar het stuitje aan de achterkant. Zwakke spieren kunnen leiden tot incontinentie of een verzakking.

Loop niet door, maar zoek professionele hulp.

De behandeling bekkenfysiotherapie kan bestaan uit oefeningen, biofeedback (elektronische monitoring) of een manuele behandeling van de spieren omvatten. Advies over het hebben van dagelijkse activiteiten en fitness, evenals goede blaas- en darm gewoonten, zullen worden doorgenomen. Het krijgen van een functionele training van de bekkenbodem zorgt ervoor dat de spieren weer effectief werken op het moment dat het nodig is. Er is genoeg aangetoond bewijs dat bekken fysiotherapie helpt bij urine-incontinentie, verzakkingen, de effecten van een bevalling en de menopauze op de bekkenbodem kan verminderen. Vrouwen moeten gewoon geen last hebben van incontinentie, bekkenpijn of andere ongemakken.