Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Hiervoor gebruik je een FFP2 masker

Ben je van plan om een FFP2 masker aan te schaffen? Dan moet je goed weten hoe je hem moet gebruiken en voor welke doeleinden deze geschikt is. Het is namelijk geen standaard mondmasker waarmee je op iedere werkvloer zult verschijnen. Verschillende bedrijven hebben deze maskers in het assortiment opgenomen, waaronder ook Podobrace. Door daarbij goed te bekijken of deze nodig is voor jouw werkzaamheden heb je altijd een goede keuze in handen. Onderstaande informatie zal daarom een deel van het gebruik voor jou op een rij zetten. Lees daarom snel verder en wordt voorbereid. 

Een FFP2 masker voor besmettingen 

Een FFP2 masker is een masker die voornamelijk voor stoffen in de lucht beschermd. Deze maskers worden in de gezondheidszorg bijvoorbeeld vaak ingezet bij patiënten waarbij een vermoeden van TBC te vinden is. Deze ziekte is erg besmettelijk en kan daarom ook eenvoudig overgebracht worden op jou als zorgverlener. Voor veel afdelingen in het ziekenhuis wordt daarom gevraagd om deze aan te schaffen in plaats van een standaard chirurgisch masker. Vraag daarom bij jouw werkgever na of dit het masker is dat je nodig hebt, zodat je op een later moment niet voor verrassingen staat. 

Het masker moet altijd goed zitten 

Een FFP2 masker mag alleen gebruikt worden als je weet wat je doet. Het is namelijk een masker die al snel verkeerd kan zitten, waardoor de aansluiting ontbreekt bij jouw gezicht. Je zult daarom ook goed moeten kijken naar de pasvorm. Laat jezelf daarbij altijd adviseren over het juiste gebruik, zodat je de grootste risico’s kunt gaan vermijden. Vaak kan een werkgever hier ook meer over vertellen voordat je de werkvloer daadwerkelijk gaat betreden. Door jezelf goed voor te bereiden heb je de pasvorm altijd goed en zal het masker op alle vlakken goed aansluiten. 

Voor verschillende verpakkingen gaan 

Je kunt een FFP2 masker altijd in meerdere varianten aanschaffen. Daarbij kun je ook op de verpakking gaan letten. Zo kun je ervoor kiezen om slechts voor een masker te gaan, maar kunt er ook voor kiezen om meerdere maskers tegelijkertijd in handen te krijgen. Meerdere maskers is vaak wel een betere keuze, omdat je hiermee af kunt wisselen op de werkvloer. De bacteriën en stoffen kunnen op den duur namelijk toch door het masker heen komen, waardoor een besmetting niet meer te voorkomen is. Met afwisseling zul je jezelf dus meer bescherming gaan geven. 

De laatste keuzes gaan maken 

Omdat een FFP2 masker een speciaal masker is voor bepaalde sectoren, kan het zijn dat je nog extra advies nodig hebt. Je kunt daarom altijd eerst meer advies vragen aan de specialist voordat je tot een aankoop overgaat. Zo weet je nog beter wat je kunt verwachten. Je kunt dan ook nog de specificaties goed gaan bekijken. Neem dan uiteraard ook de kleur van het masker mee, zodat je hem ook nog een beetje op jezelf aan kunt gaan passen. Hierdoor wordt jouw keuze helemaal afgemaakt en is het mondkapje in korte tijd binnen.