Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

5 Belangrijke Kenmerken Van Een Narcistische Persoonlijkheid

Narcisten kunnen erg vervelende mensen zijn die, als je niet weet dat ze er zijn, je het leven bijzonder zuur kunnen maken. In dit artikel delen we wat tips hoe je een narcistische persoonlijkheid kunt herkennen.

  1. Narcisten vinden zichzelf beter dan anderen en zijn ook niet bang om dat te delen. Ook vinden ze zichzelf belangrijker en vinden ze dat ze recht hebben op alles.

 

  1. Narcisten hebben ook een reusachtige behoefte naar macht en controle. Ze zullen alles doen om dat te krijgen en vooral om dat te houden. Tussen politici zijn dan ook vaak narcisten te vinden. Vaak zie je ook dat als politici eenmaal begonnen zijn met vallen, er vaak nog een lange en pijnlijke lijdensweg te gaan is waarin er wat rare sprongen worden gemaakt.

  1. Mocht er iets fout gaan in het leven van de narcist, zullen zij de laatste zijn om toe te geven dat het hun schuld was. Ze zullen liegen en verdraaien en naar anderen wijzen net zo lang todat zij niet meer als schuldigen aan worden gewezen.

 

  1. Narcisten hebben totaal geen grenzen. Narcisten begrijpen niet dat anderen grenzen hebben en snap dan ook jouw irritatie niet als ze over een grens zijn gegaan. Net zoals kleine kinderen zullen ze absoluut geshockeerd zijn als blijkt dat ze iets hebben gedaan wat jij niet leuk vond. De reactie, zal dan ook soortgelijk zijn. Geschreeuw, gestamp en misschien zelfs gehuil.

 

  1. Narcisten hebben geen empathie. Narcisten zijn koud als het om gevoelens van anderen gaat. Niet alleen begrijpen ze vaak niet dát je dingen voelt en als ze dat wel doen, dat zijn ze (ongewild!) ongeïnteresseerd. De hersenen van de narcisten kunnen er gewoon niet bij dat jij net zoveel complexe emoties hebt als zij zelf. Dat gezegd hebbende begrijpen ze hun eigen (irrationele) emoties wel heel goed en kunnen ze dat ook goed hoorbaar maken.