Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Kenmerken van hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde volwassenen hebben een aantal kenmerken die hen onderscheiden van andere volwassenen. Lees meer op https://giftedpeople.eu/. Hoogbegaafde volwassenen behoren tot de top 2-3% van de intellectuele bevolking. Hoogbegaafdheid wordt gedefinieerd als het hebben van een IQ in de top 2-3% van de bevolking. IQ wordt meestal gemeten tijdens de middelbare schooljaren om te bepalen of een kind zal profiteren van speciale aandacht in de klas. Gecodeerd zijn als begaafd betekent dat het kind in een versneld tempo zal deelnemen aan een verrijkt curriculum. Buiten de klas is het zelden nodig om IQ te meten. Veel psychologen kunnen het IQ van hun cliënten op basis van ervaring vrij nauwkeurig inschatten. Hoogbegaafde volwassenen verschillen in veel opzichten van de norm.

Hoogbegaafde volwassenen zijn ongewoon helder

Kenmerken hoogbegaafdheid bij volwassenen zijn vrij duidelijk. Intelligentie kan gemakkelijk worden waargenomen door hun – Uitgebreide woordenschat (een gespecialiseerd/technisch vocabulaire kan moeilijk te herkennen zijn). Opmerkelijke vaardigheden met cijfers. Lange aandachtsspanne. Mogelijkheid om snel nieuwe dingen te leren. Ze kunnen zich lange tijd concentreren en zijn in staat om nieuwe ideeën snel te begrijpen. De geest van hoogbegaafde volwassenen is altijd bezig. Ze zijn vaak fantasierijk en origineel, nieuwsgierig en ingenieus, visionair, hebben een hoge mate van energie en liefde voor vurige discussies. Hun liefde voor vurige discussies maakt een etentje tot leven wanneer ze naast een andere begaafde volwassene zitten.

Hoogbegaafde volwassenen zien het grote geheel

Hoogbegaafde volwassenen zijn empathisch, opmerkzaam en inzichtelijk, in staat om schijnbaar niet-gerelateerde ideeën te verbinden,en bewust van dingen die anderen niet zijn.

Wanneer we bespreken hoe hoogbegaafde volwassenen zich meer bewust zijn dan de meesten, richten we ons in eerste instantie vaak op hoogbegaafde kinderen en hoe deze kinderen worstelen om te beheren wat ze kunnen zien. Een 10-jarig hoogbegaafd kind kan bijvoorbeeld de benarde situatie van pool draagt ​​gemakkelijker dan hun leeftijdsgenoten. Op deze leeftijd hebben ze echter niet het vermogen om zichzelf emotioneel te kalmeren, en hebben ze daardoor meer te lijden.