Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Zwangerschapsverzekering afsluiten

Het is een memorabel moment wanneer je erachter komt dat je zwanger bent. Het is dan slechts een icoontje op een zwangerschapstest, maar de komende tijd zal alles in je leven veranderen. Er is namelijk een kindje op komst en uiteraard wil je dat dit kindje zo goed en gezond mogelijk op de wereld komt. Tijd om die gezonde levensstijl nou eens echt toe te passen, zwangerschapsboeken aan te schaffen, babykleertjes te gaan bekijken en ga zo maar even door. Maar waar niet iedereen bij stil staat en wat wel belangrijk is, is dat je goed verzekerd bent als aanstaande moeder. Je zal je moeten verdiepen in de zorgverzekering zwanger.


Waar moet ik aan denken bij mijn verzekering nu ik zwanger ben?


Het is verstandig om, wanneer je concludeert zwanger te zijn, eens bij je huidige verzekeringsmaatschappij te checken wat er allemaal rondom de zwangerschap vergoedt wordt en wat niet. Er wordt namelijk het een en ander binnen de medische zorg wel vergoed rondom het krijgen van een kindje. Maar heel veel dus ook niet. Het is in elk geval handig om daarvan op de hoogte te zijn, zodat je niet ineens voor verassingen komt te staan wanneer er rekeningen op de mat vallen.

Vrijwel alle zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan, speciaal voor zwangerschappen. Nu is het niet zo dat je je zorgverzekering bij de een hebt lopen en je je elders aanvullend laat verzekeren omdat die verzekeraar op dat gebied goedkoper is. Je kunt je dus alleen aanvullend laten verzekeren bij je huidige zorgverzekeraar. Eigenlijk is het dus heel verstandig om van tevoren, wanneer je bezig bent om zwanger te worden, al te bekijken welke verzekeraar het meest geschikt voor je is. Overstappen doe je net zoals bij de normale zorgverzekering alleen aan het einde van het jaar. Dus zorg dat je voorbereid bent op een zwangerschap en laat je op tijd voldoende verzekeren.


Wat dekt mijn basisverzekering bij een zwangerschap?Zorgverzekering Zwanger


De basiszorgverzekering zal voornamelijk het broodnodige verzekeren. Dit is redelijk karig. Wanneer je bijvoorbeeld in het ziekenhuis wilt bevallen, wordt dit niet door je basisverzekering vergoed. Wel wordt er bijvoorbeeld kraamzorg, met een eigen bijdragen van €4,10 vergoed en een verloskundige. Maar wat als je kindje in een couveuse komt te liggen? Ook dit wordt niet vergoed door je basisverzekering, terwijl dit eigenlijk iedereen kan overkomen. Maar ook dingen als een kolfapparaat, bekkenfysiotherapie, zwangerschapsgymnastiek wordt allemaal niet gedekt door de basisverzekering.


Het belang van het afsluiten van een zwangerschapsverzekering


We hebben het al genoemd, een zwangerschapsverzekering is geen overbodige luxe. Je kunt bij je huidige zorgverzekeraar bekijken wat het inhoudt en wat het aan kosten meebrengt. Maar mocht je toevallig in de gelegenheid zijn om van zorgverzekeraar te kunnen wisselen aan het einde van het jaar, loont het zich om alle zwangerschapszorgverzekeringen eens naast elkaar te leggen van iedere zorgverzekeraar. Het scheelt zich namelijk een hoop gedoe uiteindelijk en gedoe is nou net dat wat je tijdens je zwangerschap niet kunt gebruiken en niet wilt hebben.