Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Hindoe begrafenis

Met bijna een miljard volgelingen wereldwijd is het hindoeïsme de op twee na grootste religie ter wereld. Het leert dat God in elk wezen en elk object is, en daarom is het doel van het leven om alert te worden op deze goddelijke essentie. In het artikel van vandaag bezoeken we de Hindoe uitvaart Hengelo cultuur en de manier waarop ze hun relatie met de doden laten zien. Het hindoeïstische geloof is gecentreerd rond reïncarnatie; de veronderstelling dat wanneer iemand sterft, de ziel herboren wordt als een aparte vorm. Ze geloven dat hoewel de vorm sterft, hun ziel blijft recyclen totdat het zich vestigt op zijn ware aard.

Waarom doen hindoeïsme crematies?

Hindoes geloven dat het lichaam na de dood geen doel dient en niet begraven of bewaard hoeft te worden. Ze kiezen ervoor om hun dierbaren te cremeren omdat ze geloven dat dit het snelst is, dankzij het vrijgeven van de ziel en hulp bij reïncarnatie. Bij elke dood streven ze ernaar om dichter bij hun God, Brahma, te komen. Ze geloven dat de volgende incarnatie van hun ziel zal afhangen van de acties in hun vorige leven, dit kan ook karma worden genoemd, dat wordt gemeten aan de hand van goede en slechte daden die ze hun hele leven moeten doen. Hindoes worden gecremeerd en uitvaart Hengelo kan de tradities en rituelen van een hindoeïstische crematie onderbrengen.

Hindoe-begrafenisrituelen

Bij hindoeïstische begrafenisrituelen worden gezangen en mantra’s gebruikt, meestal uitgevoerd door een hindoe priester of de oudste zoon van de doden. Ze verzamelen de familie en vrienden om hen naar een begrafenis leiden. Het ritueel ziet er als volgt uit:

  • Het lichaam wassen met ghee, honing, melk en yoghurt
  • Het plaatsen van etherische oliën op het hoogtepunt van de overledene.
  • De handpalmen in een buitengewone gebedshouding plaatsen en de massieve tenen aan elkaar binden.
  • Het lichaam van de overledene in nette kleding kleden of in een heel wit laken wikkelen.
  • Het plaatsen van een krans van bloemen en pinda’s rond hun dierbaren.
  • Een lamp bij de top plaatsen of water op het lichaam sprenkelen