Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Eerste hulp bij tandongevallen

Een ongeluk waarbij je tanden kapot zijn gegaan kan ontzettend vervelend zijn. Of er nu een klein stukje van een tand is afgebroken, of dat er meerdere tanden een grote verwonding hebben: het kan ontzettend vervelend en bovendien zeer pijnlijk zijn. Het is bij een tandongeval dan ook zaak om zo snel mogelijk naar een tandarts te gaan: deze kan de eerste stabiliserende stappen zetten en kijken naar eventuele mogelijkheden om het defect te verhelpen. Soms is je eigen tandarts niet beschikbaar, maar gelukkig zijn er voor dit soort acute problemen ook spoedtandartsen beschikbaar, bijvoorbeeld spoedtandarts Amsterdam

Je eigen tandarts

Wanneer je een ongeval hebt gehad is het vaak het beste om zo snel mogelijk contact op te nemen met je eigen tandarts, zeker wanneer je al eerder problemen met je tanden hebt gehad. Je eigen tandarts weet namelijk meer van je gebit en kan zodoende beoordelen hoe dringend er ingegrepen moet worden. Bovendien is deze vaak dichterbij en zodoende sneller te bereiken. Daarbij komt ook het feit kijken dat deze al over je eerdere medische gegevens beschikt, en zodoende een betere inschatting zal kunnen maken. Dit geniet daarom ook sterk de voorkeur.

Naar een spoedtandarts

Wanneer je echter buiten kantooruren een tandongeval hebt en daardoor dringend naar de tandarts moet zal je eigen tandarts waarschijnlijk niet beschikbaar zijn. In dit geval zul je op zoek moeten gaan naar de dichtstbijzijnde spoedtandarts, bijvoorbeeld www.tthtandheelkunde.nl. Zij zijn op praktisch elk moment in de week, dag en nacht, beschikbaar voor dit soort specifieke ongelukken. Het kan wel een goed idee zijn om te kijken of deze tandarts ook wordt gedekt door een eventuele aanvullende tandongevallenverzekering voordat je erheen gaat. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan, maar onthoud wel dat een goed gebit ook wat waard is!