Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Tips bij het kiezen van de juiste lenzenvloeistof

Kun je niet meer goed zien? Dan is het misschien verstandig om een bril te nemen, echter vindt niet iedereen dit fijn. Daarom kiezen veel mensen voor lenzen, omdat andere mensen dit niet kunnen zien. Je hebt nu de lenzen en de juiste sterkte, maar wat heb je nog meer nodig? Bij maandlenzen heb je ook lenzenvloeistof nodig en een doosje voor de lenzen. Er zijn verschillende soorten lenzenvloeistoffen en iedere variant is anders. Het is dus ingewikkeld om dit te kopen en je moet op veel zaken letten. Maar welke lenzenvloeistof kun je nu het beste uitkiezen? En wat doe je als je deze vergeet mee te nemen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

De beste lenzenvloeistof

Het is een fabel dat er een beste lenzenvloeistof bestaat. Ieder mens is uniek en dit betekent dat de ogen ook bij iedereen anders zijn. Je kunt dus niet de beste vloeistof aanwijzen, omdat dit verschilt per persoon. Het hangt echt af aan de soort lenzen die je draagt en of je snel last hebt van droge ogen. Daarom is het altijd verstandig om te overleggen met een oogarts, zodat je precies weet welke vloeistof je moet kopen. De alles-in-een-vloeistof is ideaal als je snel last hebt van droge ogen. Je kunt de vloeistof gebruiken om je lenzen schoon te maken als je deze uit doet. Je doet de vloeistof in een lenzendoosje als je de lenzen even niet draagt. Er zijn ook speciale tabletten waarmee je de contactlenzen kunt reinigen, je kunt ze hier niet in bewaren.

Zoutoplossingen

Naast een lenzenvloeistof, kun je ook kiezen voor een zoutoplossing. Je kunt hiermee de lenzen makkelijk schoonmaken en je kunt ze hier ook in bewaren. Het is PH-neutraal en dat betekent dat het geschikt is voor gevoelige ogen. Je kunt ook speciale oogdruppels kopen voor lenzendragers, dit wordt niet gezien als een vloeistof voor lenzen. Deze houden je ogen wel goed vochtig zodat je geen last kunt krijgen van droge ogen. Voor veel lenzendragers zijn droge ogen vervelend en kan het in sommige gevallen zelfs pijnlijk zijn.

Wat kun je doen als je geen lenzenvloeistof mee hebt?

Als je geen lenzenvloeistof bij de hand hebt en toch je lenzen in hebt, is het belangrijk om nooit je lenzen in te houden als je slaapt. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de lenzen nooit bewaart in water, hierin zitten bacteriën die je lenzen kunnen besmetten. Het slapen met lenzen is niet verstandig, omdat je ogen op deze manier geen zuurstof krijgen. Je wordt dan wakker met zeer geïrriteerde ogen en dit is vervelend. Het beste wat je kunt doen is navragen in de omgeving of iemand vloeistof heeft liggen. Je kunt desnoods naar de winkel gaan om snel vloeistof te kopen. Kan dit niet en zijn de winkels gesloten? Dan kun je online terecht bij Lens2Day voor lenzenvloeistof van verschillende topmerken.