Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Je tenen gebroken? Dit is wat je moet weten!

iwalk

Gebroken tenen komen in de praktijk veel vaker voor dan mensen mogelijks op het eerste zicht vermoeden. Voor een gebroken teen geldt dat er sprake is van een breuk die is ontstaan in één van de botjes die zich bevinden in onze tenen. Het spreekt voor zich dat ook onze teenkootjes verantwoordelijk kunnen zijn voor de breuk. In het merendeel van de gevallen zal er vastgesteld kunnen worden in de praktijk dat een gebroken teen het gevolg is van een trauma of een letsel aan de voet of aan de teen. 

Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een zwaar voorwerp dat er op komt te staan of er opvalt. Ook door je tenen keihard te stoten aan een bepaald voorwerp is het mogelijk dat ze worden gebroken. In ieder geval, heb jij ook je tenen gebroken en wil je daar nu graag meer over te weten komen? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Zijn je tenen gebroken of alleen maar gekneusd?

Heb je, je tenen gebroken of is er eigenlijk eerder sprake van een kneuzing? De symptomen waar je in beide situaties mee wordt geconfronteerd lijken immers behoorlijk sterk op elkaar. Voor tenen die zijn verstuikt geldt dat ze in de praktijk vaak beter kunnen worden bewogen. Bovendien zijn ze ook niet vervormd. Daarnaast is het eveneens zo dat tenen die zijn gekneusd niet zo pijnlijk aanvoelen als tenen die daadwerkelijk zijn gebroken. Ook dat is dus in de praktijk best een merkbaar verschil.

Met welke symptomen kan je worden geconfronteerd bij gebroken tenen? 

Heb je, je tenen gebroken? Dan zal je natuurlijk geconfronteerd worden met verschillende symptomen. Dat spreekt voor zich. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat je een pijnlijk gevoel zal ervaren. Deze pijn zal optreden op het moment dat je de teen gaat buigen of gaat strekken. Zelfs wanneer je helemaal niet gaat bewegen met je tenen is de kans groot dat ze pijn zullen doen. Andere symptomen waar je mee kan worden geconfronteerd zijn de volgende:

  • Zwelling;
  • Roodheid;
  • Er kan bloed ontstaan onder de teennagel; 
  • Er is sprake van een gevoel van stijfheid; 
  • Een kneuzing of verkleuring van de huid rond de teen;
  • Er kan moeite ontstaan met lopen; 
  • Het is mogelijk dat er gevoelsstoornissen zullen optreden;

Indien je, je tenen hebt gebroken zal je dus geconfronteerd worden met best een aantal verschillende symptomen. Voor heel wat van deze symptomen geldt bovendien dat je er eigenlijk niet zoveel aan kan veranderen. Dit buiten rusten en natuurlijk een pijnstiller nemen indien nodig.

Hoelang duurt het voordat gebroken tenen genezen zijn?

Tenen gebroken hebben zorgt er dus in de praktijk voor dat je meer dan waarschijnlijk gedurende enige tijd niet meer in staat zal zijn om al je dagelijkse verplichtingen uit te voeren. Het spreekt dan ook voor zich dat mensen in de praktijk maar wat graag willen weten hoelang het gemiddeld duurt voordat dit probleem is verholpen. In principe zouden gebroken tenen binnen een tijdspanne van 6 weken verholpen moeten zijn. Blijkt dat na deze termijn nog niet het geval te zijn? Dan zou het mogelijks zinvol kunnen zijn om ervoor te kiezen om een röntgenfoto te laten maken.