Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Dit zijn de 3 tekenen van een verslaving

Als we aan verslaving denken, zien we meestal iemand met een naald in zijn arm die heroïnespuit of het uitgemergelde lichaam van een alcoholist die alles kwijt is en niet kan stoppen met drinken. Zelfs ondanks zijn familie hem smeekt om hulp te zoeken. Dit zijn slechts twee voorbeelden van hoe verslaving eruit ziet. 

In werkelijkheid is er niet één universeel uiterlijk voor een verslaafde. Verslaving kan vele vormen aannemen en verschillende soorten mensen uit alle lagen van de bevolking treffen. Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde tekenen waar je op moet letten als je vermoedt dat je geliefde misschien met een verslaving worstelt. Wij hebben ze hieronder voor je opgesomd: 

Niet in staat zijn om te stoppen

De tekenen van verslaving zijn vaak subtiel en kunnen moeilijk te herkennen zijn. Het meest voorkomende teken van verslaving is wanneer iemand niet in staat is te stoppen met het gebruik van de verslavende stof. Waarbij sommige verslaafden zelfs meer dan één soort verslavende stof tegelijk beginnen te gebruiken. Een typische alcoholist zal zich bijvoorbeeld niet beperken tot het drinken van alcohol, maar ook cocaïne of voorgeschreven medicijnen proberen, ook al zijn deze stoffen verschillend van aard. Hierbij gaat de verslaafde vaak door tot ze dronken zijn of flauwvallen. 

Dagelijkse verantwoordelijkheden

Een ander teken dat iemand verslaafd zou kunnen zijn, is wanneer hij of zij zijn of haar dagelijkse verantwoordelijkheden verwaarloost vanwege de verslaving. Bijvoorbeeld; een echtgenoot die de hele dag drinkt en TV kijkt, zal niet in staat zijn om zijn plichten als echtgenoot of kostwinner te vervullen.

Succesgevoel

Het laatste teken, wat waarschijnlijk ook één van de gevaarlijkste tekenen is, van verslaving is wanneer iemand zijn succes toeschrijft aan het gebruik van de verslavende stof. Een atleet die bijvoorbeeld net een wedstrijd heeft gewonnen, schrijft die overwinning meestal uitsluitend toe aan zijn gebruik van steroïden.

Als u vermoedt dat iemand verslaafd is, moet je dit gevoel altijd serieus nemen. Ben jij bezorgd over iemands middelengebruik? Neem dan contact of met de huisarts of neem een kijkje op de website van CACN Verslavingszorg.